top of page
Waarom yoga op het werk?

 

Het werk kan veeleisend zijn en gedurende het werk bouwen we allemaal spanning op zowel op fysiek als mentaal vlak. We zitten de hele dag op kantoor, we rijden in een warme en comfortabele auto weer richting huis, we hangen ‘s avonds op de bank en we ervaren chronische stress door een te hoge werkdruk. Een veelvoud van de prikkels die we 200.000 geleden binnenkregen. 

 

Onze leefomstandigheden zijn sneller veranderd dan dat onze lichamen en breinen zich aangepast hebben. Dit zorgt voor tal van klachten en aandoeningen zoals:

    •    Rugklachten

    •    Nek- en schouderklachten

    •    Een hoge en snelle ademhaling

    •    Een hoge bloeddruk

    •    Hartkloppingen en hartritme stoornissen

    •    Slechte doorbloedingen (met name in handen en voeten)

    •    Chronische ontstekingen

    •    Chronische stress

Het is sterk afhankelijk van je eigen individuele situatie in hoeverre je spanning opbouwt en of dit gezonde spanning is of doorschiet in stress. 

Het is van belang om bewust te zijn van deze spanningsopbouw. Door aan yoga te doen kun je tijdig opmerken hoe het staat met de spanning in je lijf en hoofd, je gedachten. Door de oefeningen wordt je op een subtiele manier bewust gemaakt en start een proces waardoor je spanningen kan signaleren maar ook af kan bouwen. 

Hoe zijn de lessen opgebouwd?

In iedere les wordt aandacht besteed aan nek, schouders en rugspieren door middel van gerichte lichaamsoefeningen. (deze oefeningen komen uit de Yoga traditie en de methode van Dixhoorn www.methodevandixhoorn.nl) Tevens wordt er veel aandacht besteed aan de ademhaling door middel van ademhalingsoefeningen (pranayama). De les eindigt altijd in een begeleide eindontspanning. (savasana) 

 

Voor wie zijn de lessen geschikt?

De lessen zijn voor iedereen toegankelijk. Je hoeft niet ervaren te zijn of er een bepaald postuur voor te hebben of lenig te zijn. De oefeningen worden afgestemd op de cursisten en kunnen in gewone makkelijk zittende kleding worden uitgevoerd.

6 Redenen waarom bedrijfsyoga een ‘must’ is

 

1. Yoga verbetert concentratie

Wetenschappelijk onderzoek (https://www.academia.edu/3145421/The_Acute_Effects_of_Yoga_on_Executive_Function)  heeft aangetoond dat Yoga het cognitief functioneren van je brein bevordert. Anders gezegd ben je dus beter in staat om je te concentreren op taken waarbij je je brein nodig hebt.

Een andere belangrijk punt om hierbij te vermelden, is dat deze studie ook heeft gekeken naar aerobics en het effect op de cognitieve functies van het brein. Dit effect was significant minder dan bij Yoga.

Zomaar een beetje bewegen heeft dus niet dezelfde voordelen als Yoga heeft.

 

2. Yoga helpt je beter dealen met stress

Werken in de corporate wereld stressvol kan zijn, en bedrijfsyoga is een ontzettend goed middel om stress te verminderen.

Een onderzoek onder 116 chronisch gestresste vrouwen heeft de positieve effecten van Yoga op stress aangetoond.

Dus als werknemers te maken hebben met veel stress, doe ze dan een lol, en gun ze af een toe een bedrijsyoga sessie om te ontstressen.

 

3. Ben je vaak ziek? Yoga verbetert het immuunsysteem

Ben je vaker ziek? Dit onderzoek (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0061910#s3) heeft aangetoond dat Yoga helpt om het immuunsysteem te verbeteren, tot op moleculair niveau.

De studie is uitgevoerd bij deelnemers die een week lang op Yoga retraite waren en daar onder andere meditatie, Yoga en ademhalingsoefeningen deden.

Ter vergelijking, bij lopen of ontspannen door middel van muziek was het effect bijna drie keer minder sterk.

 

4. Yoga verbetert productiviteit

Yoga, meditatie en Mindfulness kunnen bijdragen aan de productiviteit van mensen in bedrijven. Stress, multitasking en een gebrek aan focus zijn allemaal factoren die de productiviteit negatief kunnen beïnvloeden.

Regelmatige sessies bedrijfsyoga kunnen helpen dit juist positief te beïnvloeden.

Lees hier hoe Google dit doet.

https://www.bloomberg.com/news/videos/2015-03-10/how-google-uses-yoga-meditation-to-increase-productivity 

 

5. Yoga kan jouw algehele tevredenheid verbeteren

En wel om verschillende redenen.

Bijvoorbeeld:

    •    Verschillende onderzoeken (klik hier) hebben aangetoond dat Yoga vermoeidheid, angst en boosheid vermindert.

    •    Yoga houdingen verbeteren je lichaamshouding. Verschillende studies http://www.psy.ohio-state.edu/petty/documents/2009EJSPBrinolPettyWagner.pdf hebben aangetoond dat je lichaamshouding weer een effect heeft op hoe je je mentaal en emotioneel voelt.    

•    Geen zin om Yoga houdingen te doen? In deze TED Talk legt Emma Seppala uit aan dat alleen ademhalingsoefeningen al een heel groot effect hebben op je gevoel van geluk.

Breathing happiness | Emma Seppälä | TEDxSacramento

Ook deze TED Talk van Max Strom is erg verhelderend:

Breathe to Heal | Max Strom | TEDxCapeMay

 

6. Yoga maakt je slimmer

BedrijfsYoga kan helpen om het brein beter te laten functioneren. Deze studie https://www.academia.edu/3145421/The_Acute_Effects_of_Yoga_on_Executive_Function toont aan dat 20 minuten Hatha Yoga het vermogen om gefocust te blijven en het vermogen om nieuwe informatie op te nemen, te onthouden en te gebruiken significant verbetert.

 

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page